KOULULAISTEN LUSIKKA MUKAAN SOPPAAN

KOULULAISTEN LUSIKKA MUKAAN SOPPAAN

Kontiolahden kunta tarjosi viime viikolla ennakkoon ilmoittautuneille huoltajille mahdollisuuden maksuttomaan kouluruoka-ateriaan. Toivottavasti moni hyödynsi sen, sillä idea oli loistava. Huoltajilla oli tilaisuus päivittää tietämystään kouluruoasta. Tapahtuman soisi toteutuvan muissakin kunnissa. Kotien asenteet kouluruokaa kohtaan vaikuttavat myös lapsiin.

Kouluruoka on monelle oppilaalle päivän monipuolisin ja joillekin ainoa lämmin ateria. Kouluruokailu varmistaa oppilaan jaksamisen ja keskittymisen koulutyöhön. Jos oppilaat eivät käy syömässä, ovat iltapäivät levottomia. Huolestuttavan moni kuitenkin jättää kouluruoan syömättä. Ylen uutisen (28.9.2018) mukaan kouluruoan suosiossa on isoja eroja paikkakuntien välillä, jossain jopa 60 prosenttia oppilaista saattaa jättää sen välistä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kyselyssä selvitettiin, kuinka moni 8. ja 9. luokkalainen jättää yhden tai useamman kouluaterian väliin viikon aikana. Joensuu löytyy tilastosta sijalta 98, eli 27 % oppilaista ei jostain syystä syö koulussa joka päivä.

Olemme olleet kouluruokailun mallimaa 70 vuotta, vastaava järjestelmä ei ole kuin naapurimaassamme Ruotsissa. Toivottavasti perheet ja lapset osaavat arvostaa ilmaista ateriaa jatkossakin. Maksullinen ruokailu saattaisi lapset eriarvoiseen asemaan.

Kouluruokailu on osa koulun opetus- ja kasvatustehtävää. Ruoan ohessa saadaan terveys-, ravitsemus- ja tapakasvatusta. Sen vuoksi olisikin tärkeää saada kaikki opettajat ja oppilaat osallistumaan aterialle. Yksi keino siihen on ottaa oppilaat mukaan vaikuttamaan kouluruokailuun. Ruoka maistuu, jos kaveritkin sitä syövät, ja oppilaat saavat itse vaikuttaa ruokaan ja ruokailutapahtumaan.

Viime keväänä maakunnassamme toteutettiin Syödään -ideakilpailu, jossa mietittiin, miten kouluruoka maistuisi paremmin. Oppilaiden ehdotuksia olivat mm. yrttien, mausteiden ja jälkiruokien lisääminen sekä ruokailutilan viihtyisyyteen panostaminen.

Kunnan ruokapalvelun tulisikin tehdä enemmän yhteistyötä oppilaiden kanssa. Osaamista ammattilaisiltamme löytyy, siitä osoituksena on Enon koulun joukkueen voitto valtakunnallisessa kouluruokakilpailussa. Kun nuorten ideat yhdistyvät ammattitaitoon keittiössä, onnistumme. Mitä useampi kokki, sitä parempi koulusoppa!

(Julkaistu Karjalainen 2.10.2018)